Show More

Coachen en trainen sociaal initiatief: Buurtbuik 

 

Opdrachtgever: BuurtBuik haalt overvloedig eten op bij horeca en supermarkten om het een tweede kans te geven. Tijdens kookmiddagen maken buurtbewoners zelf een heerlijke en gratis maaltijd en nodigen buurtbewoners uit om samen te eten. Ook delen ze bereide maaltijden met verschillende opvangcentra en schoolkinderen. BuurtBuik is geïnspireerd door de Portugese Refood-beweging.

Opstart & Coaching

In het najaar van 2014 kwamen 3 initiatiefnemers met de vraag hoe zij Buurtbuik kunnen opstarten. Er zijn 3 actieve vrijwilligers, er is een locatie en het idee wordt op verschillende plekken met sympathie ontvangen. Graag willen ze begeleiding bij het opzetten, het daadwerkelijk vorm geven aan het initiatief en begeleiding bij het werken van vrijwilligers. Met elkaar hebben we een kick-off georganiseerd en heb ik het team gecoacht in het nemen van de eerste stappen en het daadwerkelijk overgaan tot actie. Deze inspirerende oprichters zijn na 3/4 jaar begeleiding zelfstandig doorgegaan en inmiddels zijn ze actief in zeven wijken in Amsterdam, 1 in Utrecht en 1 in Eindhoven!

Strategische Planning

In maart 2016 heb ik met 2 mede facilitatoren van ICA Nederland bij Buurtbuik strategie sessies gefaciliteerd, om met de verschillende afdelingen samen naar de toekomst te kijken. In 3 dagen kwamen we tot een gezamenlijk gedragen resultaat met 3 strategische richtingen en duidelijke acties om naar het ideale toekomstbeeld toe te werken.

Jaarlijkse teambijeenkomst

In 2014 en 2017 heb ik de jaarlijkse strategie sessie begeleid waarop alle Buurtbuik besturen samenkomen om over relevante thema's en vragen na te denken en ervaringen uit te wisselen. 

Ontwikkeling Train de Buurtbuik trainer traject

In 2016-2017 heb ik samen met 4 enthousiaste Buurtbuik vrijwilligers een trainerstraject ontwikkeld om nieuwe vestigingen een vliegende start te kunnen geven. Hiervoor moesten niet alleen trainers worden opgeleid, maar ook een traject worden ontworpen inclusief al het materiaal. De resultaten zijn, een fantastisch trainersteam, een werkprocessendocument voor huidige en nieuwe Buurtbuiken en een training (inclusief handleiding) voor nieuwe buurtbuiken.

Roel Raterink, oprichter Buurtbuik: "De kracht van Jeske ligt in de manier waarop ze mensen weet te betrekken bij een groepsproces. Ze weet die zo zeldzame balans te bewaren die elke trainer zoekt: ze deint mee waar nodig maar schuwt ook niet om de groep een spiegel voor te houden. De methodiek die ze daarbij hanteert, biedt een goede structuur. Zowel de individuele coaching als de groepsessies met Jeske zijn bruisend, voor een groot deel dankzij haar enthousiaste en oprechte aanwezigheid". 

Jeske de Kort

Jeskedekort@gmail.com

06-48074153

© 2018